Altres Barcelones

AltresBarcelones.com / Història de Barcelona, anècdotes i curiositats des del 2007



Alguns haureu constatat, que durant els darrers dies no he actualitzat el bloc, no he estat gaire present a la xarxa. No era casualitat, els qui em coneixeu una mica sabeu que quan duc un temps sense dir res és perquè en porto de cap una de grossa.
Fa uns mesos em van citar del portal 3cat24.cat proposant-me una idea apassionant: què hagués passat si els principals protagonistes de l’11 de setembre de 1714 haguessin tingut un smartphone connectat a twitter?
La idea, ja d’entrada, comporta acceptar una llicència anacrònica, però ens proposa alhora un experiment en el terreny de la difusió històrica mitjançant el 2.0 molt interessant.
De la mateixa manera que twitter ha tingut un paper protagonista en els principals esdeveniments cabdals de la nostra història recent, podem imaginar què hagués passat si aquestes facilitats per retransmetre minut a minut des d’un telèfon mòbil les hagués tingut la gent de fa centenars d’anys.
Quan em van proposar aquesta idea, em va semblar genial, per suposat, però alhora una gran responsabilitat. Posar-nos a inventar twitts i a especular hagués estat una tasca molt fàcil i divertida, però la idea no era la de jugar amb la ficció històrica sinó la d’intentar retransmetre minut a minut el que va passar aquell fatídic 11 de setembre de 1714 i com ho varen viure els seus protagonistes.
Evidentment, aquesta no es presentava com una tasca fàcil, però vàrem veure en aquest projecte l’oportunitat de difondre mitjançant els mitjans de comunicació i la xarxa, les últimes investigacions dels millors historiadors i especialistes catalans que han treballat la guerra de successió.
Després d’hores i hores de recerca i molta feina amb l’equip del 3cat24.cat hem aconseguit perfilar, amb l’assessorament de els qui més en saben, una història via twitter, que sembla ser bastant fidel al que va passar durant aquells dies.
Avui he anat a Catalunya Ràdio amb en Jordi Lucea, director del portal, a desvetllar aquell #projectesecret del qual tant parlava a twitter. Aquí us deixo l’enllaç de l’entrevista per si us l’heu perdut
Aquest matí Rafael Casanova ha fet la seva primera piulada, però serà el dia 11 de setembre del 2011, quan realment podrem reviure un dels moments més importants de la història de Catalunya seguint l’etiqueta #11set1714 de twitter.

Seguiu atents al 3cat24.cat, encara queden molts detalls per descobrir...

5 comentaris:

Galderich ha dit...

Fa una estona pensava amb tu i com has desaparegut d'internet des de que tens la fama però veig que estas en projecte alternatius i alhora vinculats a internet però no al bloc.

Endavant les atxes!

PD. Veig que sóc dels que l'11 de setembre no s'haguessin assabentat de res per no tenir twiter...

Anònim ha dit...

http://www.facebook.com/pages/Per-la-preservaci%C3%B3-in-situ-de-la-villa-romana-de-la-Sagrera/155242647894805

Lluitareu per preservar i musealitzar això, o posareu el cul als poderosos com sempre??, sóu historiadors, no és així?

Dani ha dit...

Si, Galderich, si desapareixo és perquè darrerament estic a temps complert dedicant-me a projectes històrics, i encara tinc alguna carta més amagada. En el mons aquets de la història, la feina surt al carrer tres mesos o més després d'haver-la entregat... Per tant potser ben aviat hi haurà també notícies noves d'altres temàtiques.

Anònim:

Demano disculpes per dur des del 2007 fent un bloc gratis sobre històries oblidades de Barcelona, també demano disculpes per passar-me 2 anys lluitant per la preservacíó d'unes de les poques lletres conservades del nomenclàtor republicà de la guerra civil, demano perdó per denunciar la destrucció de a colònia castells... i per haver-ho fet a base de quedar-me hores i hores tancat als arxius i a casa sense demanar res a canvi, Sense rebre mai cap beca ni subvenció i criticant i recollint firmes per al que calgués... Si això per a vostè és doblegar-se als poderosos com sempre, millor que s'ho faci mirar. Potser aquests crítics desctuctius com vostè son els qui realment fan el "joc als poderosos" de veritat....
Sincerament, hagués preferit que la mateixa proposta hagués vingut a mi d'una manera més positiva tenint en compte que sóc prou sensible a aquests temes i que d'entrada mai he vist en l'AVE una prioritat...

Anònim ha dit...

Benvolgut Dani,
Et demanem disculpes. Aquesta missiva engrescadora no anada dirigida a tu personalment, doncs l'hem enviat a moltes altres entitats i persones relacionades amb la història. Considerem que els catalans ja no podem deixar més de banda la cultura, la recerca històrica i el patrimoni cultural, d'un canvi d'actitud en depén el nostre futur.

Gràcies,

Anònim ha dit...

Dani,
Felicitats per la teva iniciativa del twitter sobre 1714, pot ser explosiu!. La setmana següent Catalunya s'independitza, bé, o com a mínim ho tindrem tots més clar, això segur.

Gràcies per tot el que fas pel país, no t'empenediràs...

Joan (ERC)