Altres Barcelones

AltresBarcelones.com / Història de Barcelona, anècdotes i curiositats des del 2007

4 de gen. 2007

Dani Cortijo

Foto: Jana Pérez
Sóc Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona amb Certificat d'Aptitud Pedagògica. Especialitzat en Història Contemporània. He cursat part del Màster d'Estudis Històrics a la UB. També tinc el carnet de Guia Oficial de Turisme de la Generalitat de Catalunya.
Amb 18 anys vaig començar a fer els primers itineraris guiats per Barcelona per a escoles i instituts i  des d'aleshores, ja fa més de 10 anys, he centrat la meva activitat laboral en la investigació i difusió de la Història de Barcelona i en la docència de les Ciències Socials. Actualment treballo com a professor d'ESO i Batxillerat. També ofereixo diversos serveis a empreses i particulars, sempre obert a noves aventures i nous reptes. Duc a terme diversos projectes de difusió històrica, itineraris culturals, museografia, guió històric, apps mòbils i assessorament històric.

Vaig obrir aquest bloc l'any 2007 i des d'aleshores m'ha donat molta feina però també moltes alegries. L'esforç ha valgut la pena ja que m'ha obert les portes guanyar els Premis Blocs Catalunya 2009 per la categoria de cultura i a fer diverses publicacions i projectes en xarxa, com ara el llibre Històries de la Història de Barcelona, un dels llibres de no-ficció més venuts l'any 2010.
El que més m'agrada però és plantar-me davant d'una classe plena de joves i intentar despertar-los la passió per la història, una passió que per a mi s'ha convertit en una manera de viure la vida, entenent el perquè de moltes coses que ens envolten.

Si teniu algun dubte, teniu alguna proposta, etc... no dubteu contactar-me

Contacte:

altresbarcelones@gmail.comPerfils en Xarxa:
Linkedin
Twitter
Facebook
Google+Experiència professional

Docència:

Actualment sóc membre del Cos de Professors de Secundària en l'especialitat de Geografia i Història al Departament d'Educació. Abans d'aprovar les oposicions també he treballat a l'Escola Joan PelegríCol·legi KostkaSant Ignasi Sarrià,  IES Les Corts Sadako, i  Jaume Viladoms

Rutes històriques:

Des de l'any 2001 he treballat com a guia fent rutes històriques per Barcelona i Catalunya per a diferents empreses. Vaig iniciar-me a Ecoima, per passar posteriorment a Aula BGT, empresa de la qual vaig ser Coordinador d'Activitats i Projectes de l'àrea de Ciències Socials. També he treballat pel Cercle d'Humanitats d'Alumni UB,i he estat guia a Cultruta. Disposo del títol de Guia Oficial de Turisme de la Generalitat Catalunya.

Mitjans de comunicació:

-Actualment escric articles quinzenals a Nació Digital.

-Durant l'estiu del 2016 vaig portar la secció "Què hauria passat sí..." del Suplement d'estiu de Catalunya Ràdio.

-Durant les temporades d'estiu del 2014 i 2015 vaig fer la la secció "Cara B de la Història" del programa "8 dies a la setmana" de Catalunya Ràdio.

-De gener a juliol del 2014 he tingut una secció pròpia al Connexió Barcelona de BTV anomenada "Altres Barcelones" en directe cada dilluns a les 18:00. Es poden trobar tots els vídeos aquí.

-Durant la temporada 2012-2013 vaig tenir una secció pròpia els dijous a partir de les 18:30 explicant històries de Barcelona al programa La tarda de Barcelona de La Xarxa Ràdio (91.0 FM).

-He col·laborat regularment dins el programa Batakada Radioactiva de Ràdio Gràcia.

-He estat col·laborador fix de la unitat mòbil del programa Extraradi de COM Ràdio. També he aparegut en altres mitjans de comunicació.

Publicacions:

-Ruta 1714 [oficial] Born Centre Cultural-ICUB-Ajuntament de Barcelona 2013

-Història local i Xarxes. Dins: DD.AA. Patrimoni, història local i didàctica. Homenatge a Jaume Codina.Actes de les VI Jornades del Patrimoni del Baix Llobregat, Sant Feliu de Llobregat: Consell Comarcal del Baix Llobregat i Edicions del Llobregat, 2012. Pàg. 446-460.

-Diversos articles dins el llibre 1001 Días que cambiaron el mundo Ed.Grijalbo 2010

-Racons amb Història. Un recull d'històries de l'Eixample en Motiu de l'Any Cerdà.

-Joan Amades i l'Esperanto dins Història de l'esperanto als Països Catalans. Recull d'articles.

Històries de la Història de Barcelona, inspirat en les històries del bloc suplementades amb moltes altres d'inèdites, que va esdevenir un dels llibres de no-ficció en català més venuts l'any 2010.

-"Miquel Pedrola. Memòria Històrica i Participació ciutadana" dins Ebre38 (Revista Internacional de la Guerra Civil) Universitat de Barcelona.

-"Miquel Pedrola" dins La forja solidària d'un barri portuari. La Barceloneta obrera i cooperativa. Ed. La Ciutat Invisible 2016

-Col·laboracions a la Revista Sàpiens


Exposicions:

-He creat junt amb la Jana Pérez l'exposició "Miquel Pedrola. Del vestigi a la memòria" (Casa de la Barceloneta 1761) que es pot demanar gratuïtament per a escoles i instituts.

-He realitzat, junt amb l'historiador Pere Ginard l'exposició "La Batalla de Montjuïc, defensant la ciutat des del Castell" que va ser exposada dins el mateix Castell de Montjuïc.


Projectes en xarxa:

-He estat implicat dins el projecte pedagògic "Des de l'educació", del web Oficial de l'Any Cerdà, creant una proposta d'estudi històric de l'entorn urbà mitjançant les TIC basat en el mateix funcionament i filosofia d'Altres Barcelones.

-Fa un temps vaig posar en marxa la Barcelonasfera.cat, el directori de blocs sobre Barcelona i les seves antigues viles. Que ara coordino juntament amb la periodista Jana Pérez

-Treballant de professor de secundària vaig trobar-me amb la dificultat per trobar vídeos d'història en català mínimament indexats i vaig crear el portal Histotube.cat que coordino amb els antics companys de facultat i blocaires de la història local Jordi Bonvehí, Lorién Casasús i Agus Giralt

-He treballat com a coordinador i editor al projecte #11set1714 del portal 342.cat recreant via twitter i a temps real la batalla de l'11 de setembre de 1714, en colaboració amb els historiadors Albert García Espuche, Agustí Alcoberro i Àngel Casals i amb l'il·lustrador Històric Francesc Riart.

-El juliol del 2012 vaig treballar amb la Jana Pérez al projecte Turistes de Qualitat de la Cambra de Comerç de Barcelona i la Diputació de Barcelona retransmetent en xarxa les nostres experiències en destinacions SICTED de la província de Barcelona

-Mitjançant aquest bloc també he pogut dur a terme diverses campanyes de preservació del patrimoni històric com el cas de les lletres de l'antic nomenclàtor en referència a  Miquel Pedrola o l'aturada de l'enderroc de Vil·la Urània, de l'astrònom Josep Comas i Solà.

Altres:

-Vaig ser el responsable de dissenyar i omplir de contingut l'app oficial BCN1714 que es va fer des de l'oficina del Tricentenari de Barcelona, sota la direcció de Toni Soler.