Altres Barcelones

AltresBarcelones.com / Història de Barcelona, anècdotes i curiositats des del 2007




Els qui seguiu aquest blog de fa temps, ja sabreu que l’any 2008 va començar arran del que havia de ser una simple publicació en aquest web, tota una aventura. La investigació sobre unes misterioses lletres en un carrer de la Barceloneta van acabar derivant en una història trepidant digna de pel·lícula. Ara aquesta història vol donar un pas endavant en format expositiu.

Després de moltes hores de feina ho tenim enllestit. El proper dimarts 15 de novembre a les 19h. tindrà lloc a la Casa de la Barceloneta la inauguració de l’exposició “Miquel Pedrola. Del vestigi a la memòria”. En l’acte inaugural es farà una presentació de l’exposició a càrrec d’un servidor, historiador i autor de l’exposició, que comptarà també amb l’assistència d’Amada Pedrola, filla de Miquel Pedrola, que vindrà des de Limoges, França (el seu lloc de residència habitual) per explicar en primera persona la seva experiència.

A través d’un relat articulat en set lones tipus rollup i un vídeo l’exposició explica paral·lelament dues històries: d’una banda la de la lluita amb les institucions per conservar la pintada de Miquel Pedrola des de la seva descoberta (2008) fins a la seva restauració i conservació. I de l’altra, la del propi milicià, que és la trepidant investigació que es va dur a terme quan s’intentava justificar, juntament amb els veïns de la Barceloneta, els motius pels quals s’havia de conservar aquella pintada feta durant la guerra civil i que van portar a descobrir l’existència d’una família separada per la guerra i una filla pòstuma: Amada Pedrola.

Amb un disseny atractiu que inclou fotografies de l’època, curiositats destacades i imatges que ha aportat la família Pedrola, l’emotiu relat convida a fer una reflexió final sobre la memòria històrica que no deixarà a ningú indiferent. A més a més es podrà veure un vídeo inèdit amb imatges del viatge d’Amada Pedrola al front d’Aragó, on va retrobar-se amb el passat. El vídeo està realitzat pel director de cinema Yonay Boix.

“Miquel Pedrola. Del vestigi a la memòria” es podrà visitar des del dia de la inauguració i fins el 31 de gener de 2017. Després d’aquest període l’exposició quedarà a disposició dels centres de secundària que la sol·licitin de manera gratuïta, ja que està feta expressament amb un marcat caràcter pedagògic i pensada per ser transportada amb facilitat per a que en puguin fer ús a les escoles.

Si m'ajudeu amb la difusió em fareu un gran favor!