Altres Barcelones

AltresBarcelones.com / Història de Barcelona, anècdotes i curiositats des del 2007

Era 13 de novembre de 1842. Cap al vespre una trentena d’obrers que havien sortit a beure fora muralles es dirigiren cap al portal de l’Àngel amb les bótes i els porrons encara plens de vi.

En arribar a les portes de la ciutat, com de costum, els agents del resguard van obligar els obrers a pagar l’impost corresponent per entrar el vi dins les muralles. Aquest fet acostumava a ser motiu de disputes que a vegades, tal com afirma Francesc Curet, solien acabar en riotes quan els barcelonins s’ho bevien tot de cop, a “Sant Hilari”, abans d’entrar i provocaven els guardes preguntant-los si el vi ingerit pagava impost.
Aquell dia però, les disputes entre guardes i paisans van pujar massa de to. A Barcelona la tensió política era molt forta i els ànims estaven encesos. Aquella era l’espurna necessària per acabar de caldejar l’ambient.
En pocs minuts començaren a concentrar-se persones al pla de la Boqueria i a la plaça de Sant Jaume. Uns trets a la plaça de l’Àngel van acabar provocant una alarma general.
Sense haver ni tan sols començat la revolta, l’Ajuntament va dimitir i el Cap polític Juan Gutiérrez es presentà provocatiu a la Plaça Sant Jaume.
Davant la cridòria i els insults amb què va ser rebut, va ordenar carregar contra la multitud concentrada. Aprofitant l’avinentesa es van detenir membres del diari “El Republicano”, als quals s’acusava de ser instigadors del rebombori i posteriorment a alguns càrrecs municipals que havien anat a demanar-ne l’alliberament.
Les provocacions de Juan Gutiérrez i la sang calenta dels barcelonins formaven un tàndem explosiu i les conseqüències es van fer notar aviat.
El dia 15, amb els estrets carrers de Barcelona plens de barricades i fossats, formant un laberint infranquejable, les campanes de l’església de Sant Just van començar a tocar a sometent. Aviat tots els campanars, inclòs el de la Catedral, van sumar-se a la crida a la revolta i la població va començar a organitzar-se per rebutjar l’exèrcit.
Després dels dos trets de canó que anunciaven l’entrada de la tropa del Gerneral Zurbano al carrer Argenteria, uns quants escamots de l’exèrcit saquejaren les joieries i botigues del carrer, destruint tot el mobiliari que es trobaven al davant.
Aquesta notícia s’escampà ràpidament per tota la ciutat. Ja no es tractava d’una revolta política, era una qüestió de solidaritat veïnal. Dels més petits als més grans, gents de tot gènere es van avocar en les batusses per contraatacar els militars.
Barcelona, encara emmurallada, era en aquells temps una de les ciutats més superpoblades d’Europa i heretava alhora els grans problemes viaris de l’urbanisme medieval. Malgrat les reformes encara no finalitzades de la construcció de l’eix Princesa-Ferran, que havia de connectar la Ciutadella amb la Rambla, l’entramat de carrers estrets i irregulars, coberts per voltes i volades, ara a més, plens de trinxeres i barricades, feien de Barcelona una veritable ratera per a les tropes assaltants.
Si els soldats arribaven a apoderar-se dels carrers, els terrats i els balcons normalment restaven sota control dels veïns, que a més podien saltar d’edifici en edifici.
En aquest context, la població civil es defensava disparant des dels immobles però també llençant literalment la casa per la finestra. Una pluja de mobles, testos, pedres, fogons portàtils i aigua bullint va caure sobre els soldats atacants.
Les tropes de Zurbano van patir un gran nombre de baixes al carrer Nou de la Rambla degut a aquest peculiar mètode de defensa. Una de les víctimes fou precisament el cavall d’aquest general, que va morir a causa de l’impacte d’un armari llençat des del balcó, tal com ens explica el menestral Coroleu a les seves memòries:

“Y como la calle era angosta y la tropa iba apretada, no había piedra, bala ni mueble que no hiciese blanco. Al mismo Zurbano le mataron el caballo que montaba con una cómoda que le arrojaron desde un piso alto. En el Call, hasta las mujeres tomaron parte en la resistencia, arrojando agua hirviendo desde las ventanas.”


Les tropes van veure’s forçades a la retirada per la muralla de terra, i les llances que van deixar abandonades en la fugida van ser utilitzades pels revolucionaris com a trofeu, tot decorant les barricades. Però el desafiament va acabar sent castigat molt durament. Barcelona, acabaria patint un terrible bombardeig d’Espartero des de Montjuïc.

Lavanguardia.es 27/04/10:



bcn.cat 26/04/10:



lavanguardia.es:



Ràdio 4 (RTVE) 12/04/10:



BTV 08/04/10:







BTV 28/04/10:




El Periódico 07/04/2010 (p.41):

Està molt bé això de ser un “historiador 2.0” però confesso que com als de tot el meu gremi, em deleix l’olor del paper, tenir apilada la informació en prestatgeries... i al final he acabat caient...
Ja havia col•laborat en obres col•lectives i havia publicat en format digital per a l’Any Cerdà, però aquesta és la primera obra íntegrament meva escrita en paper.
Després dels Premis Blocs, les intervencions en premsa escrita, la col•laboració amb l’Any Cerdà i les seccions de COM Ràdio i Ràdio Gràcia, ara Altres Barcelones es converteix també en un projecte editorial amb el llibre “Històries de la Història de Barcelona” de l’editorial Robin Book.
El pas d'Altres Barcelones al món editorial no suposa ni molt menys que aquesta pàgina tanqui les seves portes o redueixi la seva activitat, de la mateixa manera que no ho va suposar el pas a la ràdio.
“Històries de la Història de Barcelona” és un volum centrat, de moment, en la Barcelona Vella, l’actual districte de Ciutat Vella en el qual he volgut demostrar que la història pot arribar a ser quelcom divertit i que a través d’ella podem aprendre coses sobre nosaltres mateixos i el nostre entorn, que és apta per a tots els públics. La col•lecció “Les altres Barcelones” neix amb el mateix esperit que va néixer aquest espai a internet, i la seva continuació depèn, bàsicament, de l’acollida que el present llibre tingui entre el públic. Tant jo com l’editorial deixem les portes obertes a la possibilitat que escrigui successius volums sobre altres parts de la ciutat.
Hi podreu trobar algunes de les històries publicades a Altresbarcelones.com, però revisades, ampliades en alguns casos i millorades, amb detalls sucosos com per exemple la història definitiva d’en Miquel Pedrola, on he arribat a desvetllar fins i tot de quina miliciana estava penjat, més detalls sobre la “cultura escatològica” o diversos testimonis de guerres de pedrades al llarg de la història.
Però “Històries de la Història de Barcelona”, té també diversos mapes que ens guien pels trams ocults de les muralles romana i medieval que s’amaguen dins algunes botigues, restaurants i fins i tot pàrquings. És un llibre farcit d’històries inèdites, que seguint la filosofia d’Altres Barcelones, ens explica coses desconegudes de la ciutat.
Sabíeu que el metre es va inventar a Barcelona i que la primera fotografia de l’Estat també es va fer aquí? Sabeu on s’amaguen les làpides hebrees o les marques de picapedrer a les parets de ciutat Vella?
Sabíeu que el “Barri Gòtic” és contemporani? Algú us ha parlat del despietat Charles d’Espagnac?
Sabíeu quins personatges populars estrafolaris, més enllà de la Monyos, voltaven pel centre de la ciutat entre finals del segle XIX i principis del XX?
Totes aquestes són només algunes de les gairebé setanta històries curtes que podreu trobar en aquest llibre.
Per raons de drets de reproducció però, no penjaré integrament les històries noves del llibre que no han estat publicades anteriorment aquí, tot i que és molt provable que de tant en tant us en faci un petit tast. Les històries completes però, seran al llibre.
Una de les coses que més m’han costat és acceptar que a diferència d’aquí, on cada dos per tres hi dieu la vostra sobre les històries, discutim i intercanviem coneixements, és que amb un llibre això no passa. Però per suplir-ho hi ha, com sempre, aquest espai i un grup de Facebook amb més de 900 persones en el qual podrem seguir intercanviant idees plegats, ara també sobre les noves històries del llibre. Aquest espai ha crescut en gran part gràcies a vosaltres, i no s’hagués convertit en llibre si no fos per tots aquells que passeu per aquí de tant en tant i doneu sentit a tota aquesta feinada...
Avui mateix han sortit al carrer els llibres per a ser distribuïts i jo mateix m’he sorprès trobant-me davant d’una pila de llibres meus a la Casa del Llibre quan xafardejava a la recerca d’un altre llibre! Em consta que durant aquesta setmana també arribarà a l’Fnac i a les principals llibreries.
A la banda lateral superior d’aquesta pàgina he col•locat un banner, que quan estigui disponible la possibilitat, us redirigirà cap a l’opció de compra online...
Així que ja ho sabeu, si fins ara us han agradat les històries d’Altresbarcelones.com, espero que Històries de la història de Barcelona també us agradi...

15/03/10 El Cementiri de Sants, a L'Hospitalet
Sabíeu que el cementiri de Sants es troba al terme municipal de L’Hospitalet? Si ens plantem al carrer Terra Alta d’aquesta ciutat, encara podrem veure les lletres que indiquen que aquell és el “Cementiri de Sants”. És estrany oi? Per aquest motiu avui a la secció d’història local de l’Extraradi de COM Ràdio he convidat l’historiador i autor del bloc Memòria de Sants Agus Giralt, que ens ha explicat el perquè de tot plegat.
El cementiri primigeni de Sants es trobava situat al fossar de l’església de Santa Maria de Sants, on ara hi ha l’equipament de les Cotxeres de Sants.
Amb el temps però, i emmarcat en un procés general de desmantellament dels cementiris parroquials entre els segles XVIII i XIX, en ple procés de creixement industrial, el consistori santsenc va decidir dotar-se d’un nou cementiri allunyat del nucli poblacional.
La primera idea fou construir-lo a la Marina -actual Zona Franca- ja que es trobava en territori jurisdiccional de Sants, però l’opció fou desestimada per ser un terreny d’aiguamolls poc estable i no gaire propici per a l’ús que se n’havia de donar.
Finalment, es va decidir adquirir terrenys al terme municipal de L’Hospitalet de Llobregat per construir-hi el nou cementiri de Sants, comprant per 17.000 pessetes les terres conegudes amb el nom de “La Coveta”, donada l’existència d’una petita cova.
Les obres foren encarregades a l’arquitecte municipal Jaume Gustà i Bondia, que també fou el constructor de l’Ajuntament de Sants i tingué un paper important durant l’Exposició Universal de 1888.
Les obres van començar el 16 d’agost de 1878 amb la desgràcia que el regidor Francisco Carné i Font, un dels impulsors del projecte, se’n va anar a l’altre barri (en aquest cas, a l’altra ciutat) el desembre del mateix any, passant a ser el primer mort enterrat al nou cementiri.
Tot i això, la inauguració oficial de l’equipament no es realitzà fins l’any 1880.
Des d’aleshores, el cementiri de Sants, enmig de L’Hospitalet, va ser un territori gestionat per Sants, fins l’agregació de les viles del pla a Barcelona. Ara, de fet, aquest cementiri està integrat a la xarxa de cementiris de Barcelona i no a la de L’Hospitalet.
Passejant-hi, podem trobar diversos mausoleus modernistes de la burgesia i algunes curiositat. La làpida d’un cavall o la tomba d’una família falangista.
Si voleu més informació, la podreu trobar a Memòria de Sants.



Barcelona s’ha cregut sempre més que una ciutat, i de fet, l’Ajuntament de Barcelona i les seves institucions sempre s’han considerat a si mateixes com un segon Govern de la Generalitat.
Un d’aquests motius podria raure en l’originalitat del govern municipal a nivell simbòlic i històric.
Creat per Jaume I l’any 1249, el Consell de Cent va ser una institució vigent fins la desfeta de 1714 en que va ser abolida per Felip V. Va arribar a ser un dels “proto-parlaments” més antics d’Europa en el qual tenien representació els anomenats Ciutadans Honrats i on fins i tot van arribar a tenir veu menestrals i artesans. La institució va acabar guanyant competències amb el pas del temps fins acabar esdevenint una espècie de govern semblant al de les repúbliques italianes, però dins la monarquia.
El govern municipal però, des de la seva fundació, va estar allotjat en diferents llocs fins arribar a la seva ubicació actual.
El primitiu punt de reunió dels consellers fou a les escales del Palau Reial Major fins que del 1249 al 1269, les sessions es van realitzar al convent de Santa Caterina. En un moment donat el Consell es va traslladar al convent al dels franciscans durant un curt període de temps de l’any 1269. Aquest últim canvi havia vingut forçat per les desavinences entre els consellers i els monjos mercedaris després que la Iquisició processés el conseller Bartomeu Genovès acusant-lo d’heretge per la publicació d’uns escrits apocalíptics.
Després d’això el Consell de Cent es va començar a reunir a casa del notari Simó Rovira que vivia al carrer del Regomir i amb el pas del temps es van adquirir els terrenys necessaris per construir la Casa de la Ciutat.
De la mateixa manera que al Palau de la Generalitat, l’antiga façana de la Casa de la Ciutat no la trobem a la Plaça Sant Jaume si no a l’antic decumanus romà (l’eix Bisbe-Ciutat-Regomir) Aixi doncs, si entrem pel carrer de la Ciutat a ma dreta podrem veure l’antiga façana gòtica del que ara és l’Ajuntament de Barcelona.
La façana primitiva d’aquest edifici construïda entre el 1399 i el 1402, ja sense entrar en la grandiositat del seu gòtic civil català, ens amaga diverses curiositats. La primera i que salta més a la vista és que està doblegada. Si ens fixem en l’arc de la porta principal veurem que fa cantonada. Aquesta és potser una de les xapusses més grans de la història de l’arquitectura barcelonina.
L’any 1823, després d’enderrocar l’església de Sant Jaume per tal de construir la façana neoclàssica de l’Ajuntament, davant el dilema de com fer aquesta obra compatible amb la conservació de l’antiga façana es va optar per aquesta estranya solució. Durant el procés, la imatge de Sant Rafel que estava situada a la part que es va voler desplaçar va trencar-se i l’actual estàtua no és més que una rèplica del moment.
Donats els pocs espais per seure que existeixen en aquesta part de la ciutat, un dels llocs de repòs habitual dels vianants és la banqueta que trobem en aquesta façana.
I encara hi ha una curiositat més que ja vam esmentar fa molt de temps. Sobre el llindar de les finestres, encara hi ha molt difuminades, les marques d’uns Víctors Universitaris. Sembla mentida el que dóna de sí una façana...