Altres Barcelones

AltresBarcelones.com / Història de Barcelona, anècdotes i curiositats des del 2007

Eren poc abans de les sis de la Tarda del dia 30 de novembre de l’any 1920. El destacat polític i advocat laboralista Francesc Layret va decidir sortir del seu domicili situat al 2n 2a del número 26 carrer Balmes.

Havia quedat amb Mercè Micó, dona del seu amic Lluís Companys per anar a protestar a l’Alcalde de Barcelona Martínez Domingo per la deportació de Companys, Salvador Seguí i altres destacats militants obreristes al presidi de La Mola de la localitat menorquina de Maó.
Només obrir la porta, va veure a l’altra banda del carrer l’automòbil 325 de la Companyia General on l’esperava la dona d’en Lluis Companys va travessar el carrer amb el suport d’un ajudant, que sempre li donava algun cop de ma a causa de la paràlisi infantil que havia patit amb dos anys i que l’obligava a moure’s amb crosses.
En creuar se li va llançar a sobre un noi jove d’entre 18 o 20 anys vestit amb roba blava de mecànic i gorra grisa, que va disparar-li set trets a boca de canó.
En Layret quedà estès a terra cobert de sang.

-Ai! pobre Senyor Layret!-va cridar en aquell moment desconsolada la dona d’en Companys-

L’ajuda tardà una estona en arribar però finalment el malaguanyat advocat ferit fou aixecat de terra i traslladat en el mateix cotxe de Mercè Micó fins el dispensari del carrer Sepúlveda nº181.
Els metges de guàrdia varen diagnosticar-li una ferida al front amb sortida al parietal esquerre, una a cada pòmul, una a l’aixella dreta, una al nas i dues a la part esquerra de l’esquena amb un pronòstic greu.
Allà mateix el van anar a visitar els del Jutjat de Guàrdia, que varen prendre-li declaració, i diferents personalitats polítiques, entre elles l’alcalde Martínez Domingo a qui ell havia d’anar a visitar i el sinistre governador civil Martínez Anido, la persona que havia fet empresonar a Menorca als seus amics Companys i Seguí i un dels principals esperonadors del pistolerisme contra els sindicalistes del qual el desafortunat Layret n’acabava de ser víctima.
Per tal de fer els possibles per salvar-li la vida el varen traslladar a la Clínica Corachán, on van intenrar fer-li una transfusió de sang. Malgrat tot, els esforços van ser inútils i Francesc Layret va morir aquella mateixa nit a les 22:00.
La resposta al seu assassinat es va traduir en una vaga i el seu funeral fou un acte tens i emotiu.
Els efectius de la Guàrdia Civil i altres cossos de seguretat varen bloquejar tots els carrers adjacents al carrer Balmes, on es trobava la família del difunt i des d’on havia de començar la comitiva fúnebre. Aquella zona de l’Eixample era plena de gent, sobretot obrera, entre la qual destacava un bon nombre de ciutadans de Sabadell, localitat per la qual Layret era diputat en aquells temps. Poc després de les 3 de la tarda la comitiva va començar a baixar Balmes avall amb el fèretre portat per quatre obrers i acompanyat per la família i algunes personalitats polítiques. Cal destacar la presència del Tinent d’Alcalde Nicolau Olwer, que va fer aturar la càrrega a sabre desembeinat de la Guàrdia civil contra els portadors del cos després que la comitiva intentés anar en direcció al carrer Pelai per baixar Rambla avall.
Finalment les forces d’ordre públic van permetre que el fèretre seguís en direcció a la plaça d’Espanya fins el Cementiri de Montjuïc acompanyat simplement pels quatre portadors i les persones que formaven estrictament el dol. Els armats van custodiar el recorregut dispersant a cops de sabre a tot aquell qui gosava acostar-s'hi.
Anys més tard, el primer de maig de l’any 1934 es va posar la primera pedra del monument de l’artista Frederic Marès costejat amb una subscripció popular que avui dia ens recorda a Francesc Layret a la plaça Sepúlveda (actual plaça Goya), a pocs metres del dispensari on el polític i advocat havia estat atès el dia de l’atemptat.
Després dels fets d’octubre de l’any 34, s’aturaren les obres per decisió administrativa però es varen poder reiniciar amb l’arribada del govern d’esquerres a les eleccions de l’any 36. En poques setmanes s’inaugurà el monument en presència de líders polítics i sindicals com Angel Pestaña, Manel Serra, el seu vell amic Lluís Companys i l’alcalde de Barcelona Carles Pi i Sunyer. L'avinguda del Paral·lel, a part, s'anomenà avinguda de Francesc Layret durant la guerra civil.
Aquest monument passà a formar part de la llista de monuments proscrits amb l’arribada del franquisme que foren traslladats als magatzems municipals quan el diari “El Correo Catalán” va dir:

"Ayer comenzaron las obras de derribo del monumento que los políticos republicanos y masones erigieron en la plaza de Sepúlveda a Francisco Layret, defensor del atentado personal, por el que había de perecer. Con la desaparición de este monumento y el de Pi i Margall, nuestra ciudad se verá libre de dos obras que además de constituir un reflejo de la carencia de sentido artístico de los rojo-separatistas, eran motivo de vergüenza para los buenos barceloneses."


Pel que es veu els franquistes també tenien “carencia de sentido artístico”, perquè amb la seva arribada al poder en Frederic Marès, autor del monument a Layret, no va parar de rebre encàrrecs de les noves autoritats...
No fou fins l’any 1977 que el darrer alcalde provinent del franquisme Josep María Socias va fer restablir el monument. Aquell mateix any els advocats laboralistes afegiren una placa explicativa al monument i es van col•locar unes rajoles per part del Congrés de Cultura Catalana a la façana de la casa del carrer Balmes on visqué Layret i davant la qual va rebre els set impactes de bala que el van dur posteriorment a la mort.
Fent un balanç històric de la figura de Layret podriem arriscar-nos a dir que va formar part d’un grup de tres persones que van marcar la història del moviment obrer i el catalanisme. El trio Seguí-Layret-Companys va ser un grup excepcional d’amics i companys d’idees que varen coincidir també en tenir una cruenta mort a trets davant l’enemic.
Layret havia estudiat el batxillerat amb Lluís Companys al Liceu Políglot. Fou fundador de l’Associació Escolar Republicana l’any 1900 i també l’Anteneu Enciclopèdic Popular junt amb en Josep Tubau i Eladi Gardó el 1902.
Estudià Dret i Filosofia i Lletres doctorant-se l’any 1905, el mateix any que es convertia en regidor per la Unió Republicana. A l’Ateneu, bressol cultural de molts dels intel•lectuals de l’època, conegué en Salvador Seguí, el qui posteriorment fou líder principal del moviment anarcosindicalista.
Després de passar per diversos grups i partits s’escindí de la Unió Federal Nacionalista Republicana quan aquesta organització s’alià amb els lerrouxistes per fundar posteriorment el 1917 el Partit Republicà Català, un partit republicà, fermament catalanista i d’un obrerisme marcat fins el punt que arribà a integrar-se a la III internacional Comunista el 1919.
L’any que Morí Layret, estava intentant convèncer a Salvador Seguí per a que es sumés amb en Companys i ell a fer una coalició republicana catalanista socialista i sindicalista amb visió de fer prevaldre la defensa de les llibretats socials i nacionals.
La mort d’en Layret i posteriorment la d’en Seguí, com ja varem arribar a la conclusió uns posts enrera, va dificultar posteriorment la unió entre aquests moviments que varen arribar a agafar camins diferents i fins i tot oposats en un futur. L’afusellament del també malaurat Lluís Companys va acabar finalment amb l’últim integrant d’aquell trio excepcional.
Avui però, a les 19:30 es farà una ofrena floral al monument a Francesc Layret iposteriorment, a les 20:00 podeu venir a l’Ateneu Layret (carrer Villarroel 49) on faré una breu ressenya de la importància d’aquest personatge al que farem un homenatge en record del 90 aniversari del seu assassinat.


Les Corts és un Barri que ha canviat molt en relativament poc temps. Alguns encara recordem les llambordes i les vies del tramvia del Carrer Anglesola. També recordem el pou de la Masia Can Rosés quan era encara l’escola Itaca que tenia com a patí el que anomenàvem “la selva”, que no eren més que camps de conreu abandonats. El que havia estat el meu parvulari, “Els Picarols” ocupava una finca que ara és tan sols un solar a mig enderrocar. El lavabo on un dia em varen tancar per castigar-me encara segueix suspès a l’aire. Sempre que hi passo m’entra una certa melancolia ja que molts cops, ja de gran, havia somiat en l’interior d’aquell edifici.
Més tard vaig contemplar amb impotència com l’asfalt cobria les llambordes d’Anglesola, però potser era un fet inevitable del progrés, i després vaig veure amb no tants bons ulls com s’enderrocaven les velles cases de planta baixa d’aquest que havia estat antigament el carrer major del barri per construir-hi caixes de sabates de luxe expulsant a veïns amb indemnitzacions irrisòries.
El primer record que tinc d’aquest barri quan vaig venir d’Horta era que molts dels edificis que ara hi ha en peu havien estat indústries o bé prats i solars. El barri, ha canviat molt, fins i tot la gent que hi viu.
Però encara avui queden en aquest districte llocs que semblen aturats en el temps. Indrets que van a un altre ritme i fugen de la voràgine de l’excavadora i el totxo.
Aquest és encara el cas de la Colònia Castells, un suburbi obrer situat molt a prop de l’Illa Diagonal que ens recorda que aquest barri va tenir un passat industrial i treballador.
Aquestes edificacions són encara avui un dels exemples més importants per explicar-nos el que fou el desenvolupament urbanístic del Pla de Barcelona de finals de la I Guerra Mundial a començament de la Guerra Civil.
Els primers projectes constructius de la colònia ja havien començat a finals del segle XIX amb un pla d’urbanització aprovat per l’Ajuntament de Les Corts el 1878 (ja que aleshores encara era un poble independent).
Aquest pla havia estat impulsat per Manuel Castells i Carles, un empresari xarolista que va adquirir els terrenys en aquella àrea, i posteriorment la iniciativa correria a càrrec dels seus hereus.
Aquesta però, no podia ser considerada una “colònia” en el sentit d’edificacions vinculades a una fàbrica en concret si no que fou una iniciativa immobiliària que acabà albergant obrers de diferents indústries i tallers de la zona.
Fou sobretot a partir de l’any 1923 quan es va dur a terme de manera significativa la construcció d’algunes de les actuals cases de la colònia, un procés en el qual fins i tot alguns pagaven part de l’import amb la seva pròpia força de treball constructiu. Aquest indret fou, fins l’any 1929 amb la construcció de les “Cases Barates”, el suburbi obrer de cases de planta baixa més gran del Pla de Barcelona.
Els veïns del barri eren gent de classe treballadora que es relacionava molt entre si en part gràcies a la peculiar estructura de poble de la colònia. Això va permetre una forta presència de consciència obrerista. A causa de les dimensions reduïdes dels pisos els locals on es socialitzaven solien ser al Camp de la Creu, just per sota de la colònia un cop creuada la riera de Magòria. Durant la dictadura del General Primo de Rivera, els anarquistes, donada la il•legalitat de la CNT solien compartir els locals amb els Republicans Federals, però més tard varen aconseguir els seus propis casals i ateneus.
Tant forta fou la presència llibertària que durant la guerra civil els joves anarquistes de la colònia varen marxar al front amb en una columna pròpia anomenada “Aguiluchos de Les Corts”, formada bàsicament per veïns d’aquesta barriada.
Amb el pas del temps, però, el franquisme va esmorteir la rebel•lia d’aquests veïns i en plena dictadura, l’any 1953, la colònia es va veure afectada per la modificació del Pla General Metropolità, que va requalificar-ne els terrenys com a zona verda. Davant la impossibilitat d’obtenir permisos d’obres per a fer reformes, els edificis es van anar degradant i això va provocar un degoteig de veïns que han anat marxant fins els nostres dies.
L’Ajuntament va aprovar l’any 2002 el Pla de Reforma de la Colònia Castells que s’ha començat a executar aquest mateix octubre amb l’enderrocament de els immobles del que es coneix com a “fase 1”. En uns anys si tot segueix igual, no quedarà ni rastre de la Colònia Castells.
És ben curiós que en les mateixes dates en que s’ha arribat a la conclusió que s’han de conservar com a testimonis de la memòria les restes del barraquisme del Turó de la Rovira, estiguem tirant a terra tota una barriada que en el seu moment va arribar a ser una de les concentracions d’habitatge obrer més importants de la ciutat i alhora acabant amb un dels pocs indrets en que la sociabilitat dels veïns no es veu fragmentada per la vida cel•lular dels blocs de pisos.
No puc fer més que animar-vos a anar a corre-cuita a visitar el que encara queda d’aquest lloc...
Si voleu saber més sobre el tema us recomano que veieu el documental “l’illa invisible” que van passar fa uns dies a tv3.