Altres Barcelones

AltresBarcelones.com / Història de Barcelona, anècdotes i curiositats des del 2007

30 d’ag. 2010

La primera fotografia


El diumenge 10 de novembre de 1839, entre les dotze i la una del migdia i davant d’una gran expectació el gravador Ramon Alabern i Casas -deixeble de l’inventor francès Louis Daguerre- ajudat dels operaris Mer, Monlau i Roure, va col•locar una càmera al terrat d’un edifici del Pla de Palau. Era un dia ennuvolat i ventós, però això no va impedir que Alabern captés la primera fotografia realitzada a Barcelona i a l’estat espanyol mitjançant la tècnica del daguerrotip. A la làmina preparada amb nitrat de plata i coure hi va quedar exposada la imatge de la Llotja i els porxos d’en Xifré. Després de la presa, la placa passà a ser positivada amb vapor de mercuri i fixada amb una solució de sal. La primera fotografia va ser rifada entre els convidats a l’esdeveniment, que van pagar els números a sis rals, però després ja no se’n va saber res més. Només n’ha quedat el gravat que va fer Antoni Roca de la fotografia.

Avui, una placa situada al mateix edifici des d’on es va realitzar el daguerreotip, recorda aquell gran esdeveniment:
“El dia 10 de novembre de l’any 1839, fou obtinguda en aquest lloc la primera fotografia realitzada Espanya.
L’Excel•lentissim Ajuntament de Barcelona i l’Agrupació Fotografica de Catalunya, testimonien amb aquesta placa l’homenatge de la nostra Ciutat a tots els pioners de la fotografia espanyola.

Barcelona, 14 de desembre de 1975”

17 d’ag. 2010

Ho hem aconseguit!

En arribar de les vacances m'he trobat amb una grata sorpresa. Pel que sembla la movilització dels veïns ha tingut èxit i després de més d'un any de demanar-ho, Paisatge Urbà ha restaurat i protegit les lletres de l'antic carrer Miquel Pedrola. En uns dies ens reunirem per veure de quina manera ho celebrem.
Aqui us deixo amb el vídeo que ha realitzat el col·lectiu La Conga en col·laboració amb els veïns de la Barceloneta