Altres Barcelones

AltresBarcelones.com / Història de Barcelona, anècdotes i curiositats des del 2007

Restes de la vil·la romana de la Sagrera (extreta del grup de facebook de la campanya)
Altres Barcelones també es suma al manifest blocarie per la preservació de les ruïnes de la vil·la romana que s'han trobat amb les obres de l'AVE de la Sagrera. A part de subscriure totalment el que diu el manifest m'agradaria afegir, que pel que tinc entès una de les coses que es plantejava el Museu d'Història de Barcelona fa un temps era precisament descentralitzar-se i acollir diferents centres d'interpretació com ho està fent amb el monestir de Pedralbes o les bateries antiaèries del Carmel, lluny del centre de la Ciutat. Conservar in situ els vestigis romans no només seria respectar el patrimoni de la nostra ciutat, si no que fins i tot revitalitzaria l'interès en punts sovint marginats dels circuits patrimonials com ara el barri de la Sagrera. Amb aquesta contribució us deixo amb el manifest conjunt:

Fa unes setmanes, gràcies a la col.laboració ciudadana, sortí a la llum en premsa la troballa d’una Vil.la Romana en les obres de l’AVE. En terres del districte barcelonés de Sant Martí – La Sagrera -.
L’Associació de veïns de la Sagreda y La Verneda volen reunir-se amb l’Ajuntament i l’ADIF, per demanar la conservació del jaciment i el trasllat de les peces més valuoses a la Torre del Fang (reconvertida en museu). Molts temem que el destí, com d’altres tants descobriments que tenen lloc a la nostre ciutat, sigui el buidat, catalogat i ,després, posterior sepultat i oblit per sempre de les ruïnes.
Sense pensar només en els turistes.
Quan s’estima una ciutat, se l’estima tota: amb el seu olor a mar i pi, amb les seves arrugues, amb el seu caminar de modernitat, amb les seves gents diverses, amb els seus racons nets i bruts...i, sobretot, el legat d’un passat testimoni del pas de civilitzacions.
Tot i que la colònia fundada per August, “Julia Augusta Faventia Paterna Barcino” (quasi en la seva totalitat sepultada) i les seves construccions perifèriques, mereixin escasa atenció per part del Consistori - quan es tracta d’un patrimoni de Barcelona i dels seus habitants - els ciutadans amants de la nostra ciutat no hem de resignar-nos a perdre aquests vestigis romans encara que els dirigents mirin cap a un altre costat.
Com si d’una aparició es tractés, ha caigut a les nostres mans una narració curta. Una escrit d’en Javier Calvo titulada Rius perduts i inclosa en el llibre Odio Barcelona (Ed. Melusina). El llibre ens ha obert els ulls, i deixa de ser llibre per convertir-se en realitat; en un dels seus paràgrafs diu així:
Els Mags Negres han existit en la nostra ciutat desde fa molt temps. El seu Gran Acte de Magia Negra consisteix en fer desparèixer la ciutat i reemplaçar-la per un artefacte mort. [...] Quan els homes i dones que caminen pels carrers ja no tinguin ningún vincle sagra amb el terra, les pedres i els ossos, llavors Barcelona haurà mort del tot...[...]Representen aquestes paraules el pensament dels avall signants al veure com des de principis d’agost es destrueix un assentament romà a la Sagrera - que de segur està ben supervisat, ben sabut, ben mil.limetrat i ben assessorat - que en cap cas els moradors de Barcelona podrem admirar, ni trepitjar, ni conèixer, ni estudiar, ni poder estimar-lo com a nostra.
Sr. Alcade Trias. Srs. del Consistori. Els hi preguem que salvaguardin el patrimoni de Barcelona. Vostès poden i moralment ho han de fer.
L’enclau forma part de la nostra historia, la de nostra ciutat i es mereix la consideració que estem segurs vostès tindran.

Aqui la llista d'adherits fins el moment (Si m'he saltat algú, aviseu-me siusplau)


També podeu donar suport a la campanya via Facebook sumant-vos aquí

6 comentaris:

Ugo ha dit...

Dani, falto yo. :-)
De hecho, en el blog de www.fotosdebarcelona.com/blog y como miembro de la Plataforma Salvem la Vil-la Romana de la Sagrera, voy poniendo todo lo relacionado y que sea novedoso, intentando no caer en lamentaciones sino en buscar la reacción ciudadana a favor de la Villa, pero sobretodo (ya que la villa está sentenciada por Adif) en lo que pueda aparecer en un futuro.

Galderich ha dit...

Jo m'hi vaig sumar però veig que no surto. Em torno a sumar al tema de la preservació de la vil·la romana de la Sagrera.

Dani ha dit...

Ops! Perdoneu! Algú sap on puc trobar la llista actualitzada per ordre?

Merci!

Anònim ha dit...

La llista actialitzada es trova en VEODIGITAL

APU Barcelona ha dit...

Hola Dani.
Gracias por formar parte de la lista de blogs que difunden el Manifiesto por la conservación del patrimonio romano de Barcelona. También se ha creado un logo para reivindicar la conservación de hallazgos futuros.
Todo lo puedes encontrar en esta dirección;

http://veodigital.blogspot.com/2011/09/barcelona-debe-preservar-la-villa.html

Un abrazo.

Anònim ha dit...

Que interessant!