Altres Barcelones

AltresBarcelones.com / Història de Barcelona, anècdotes i curiositats des del 2007

Foto: Jana Pérez

Realment estic sorprès i emocionat veient la volada que ha agafat el que ja es podria dir moviment cívic #salvemvillaurania. El dia que uns quants vàrem acordar per twitter anar a demanar-li al regidor de Sarrià-Sant Gervasi, semblava tot perdut. Per variar, com solen fer normalment els polítics, li vaig preguntar dues vegades quina era la pressa per enderrocar la Villa Urania si no hi havia un pressupost ni un pla concret sobre què s’hi construiria. Em va respondre altres coses però no aquesta pregunta. Finalment, quan vaig reclamar-li de nou em va deixar ben clar “Ja li he respost la pregunta!” trepitjant les meves paraules. A hores d’ara la pregunta encara no té resposta, ni per part del regidor ni per part de cap dels partits que tenen representació al ple del Districte, que unànimement han votat per l’enderroc. El procés presenta algunes irregularitats, ja que el projecte guanyador, que és un macrocasal d’unes quantes plantes que no em crec que en temps de crisi construeixin quan gairebé totes les obres estan paralitzades, també inclou la construcció d’habitatges (hem de recordar que ara Barcelona té desenes de milers de pisos buits i per tant no són cap prioritat pel veïnat) El projecte, a més, s’ha marcat com a prioritari però no té cap pressupost assignat. Precisament avui ha aparegut una altra notícia al diari d’un altre projecte “prioritari sense pressupost assignat” que ja fa 10 anys que espera. L’Associació de veïns de Laforja ha comunicat que el consistori no va recolzar la seva proposta de casal de barri i biblioteca a un terreny proper (Can Ripoll, a Alfons XII amb carrer Madrazo) així doncs el Conseller menteix quan afirma que no hi ha cap altre terreny on construir el casal. El que no entenc de cap manera és l’obsessió malaltissa per tirar a terra aquesta finca, sense un projecte definit ni un pressupost associat per al suposat nou equipament tant sí com no... 

Foto: Jana Pérez
Potser als polítics els molesta, enmig del que havia estat el Carrer Major de Sant Gervasi, que es conservi una caseta original de quan a Barcelona encara es podien veure estels? Tot allò que no siguin places dures i edificis monstruosos fa mal a la vista a algú. Moltes associacions de veïns s’han posicionat contra l’enderroc, a hores d’ara només la nova junta de l’Associació de Veïns del Farró (constituïda fa cosa d’un mes) segueix recolzant l’enderroc tot i que alguns dels seus membres, a títol individual ja han enviat cartes al districte i a altres instàncies demanant que s’aturi la destrucció. Avui a les 12:00 l’AMPA de l’escola Reina Violant ha convocat ex alumnes del parvulari Comas i Solà que han deixat els seus missatges d’indignació a Villa Urania. Fins i tot la mediàtica periodista Pilar Rahola va dedicar ahir la seva columna al diari La Vanguardia per recolzar la campanya per salvar Villa Urania. Membres de la Família de Comas i Solà han enviat una carta en la que amenacen a l’Ajuntament amb una denúncia per incompliment del llegat i han convocat una concentració demà a les 8:00 per aturar l’enderroc. L’etiqueta #salvemvillaurania de twitter a hores d’ara encara treu fum. Fins i tot la lluna, aquell satèl•lit que tant va estimar-se Comas i Solà, aquest cap de setmana és més a prop i més lluent que la resta de l’any per demanar la conservació de Villa Urania!! L’empresa d’enderrocs ja ha anunciat que no enderrocarà si a aquella hora hi ha gent i que demanarà l’opinió al districte. Així doncs, ja sabeu què cal fer si teniu alguna estona lliure. Evitar l’enderroc de Villa Urània, ja que l’alternativa, ara per ara no és ni un casal, ni un observatori ni res de res, és simplement un solar abandonat sense pressupost assignat que passarà a engruixir la llista d’indrets decadents de Barcelona, i la destrucció gratuïta del nostre patrimoni històric.

10 comentaris:

Unknown ha dit...

M’agradaria poder ser-hi. Però la distancia que tantes vegades va salvar en Josep Comas i Solà, per mi es un impediment.
Ànim a veure si colpegen les consciencies dels que poden aturar la desfeta.
Una fortíssima abraçada

Criticartt ha dit...

Emoció per veure tanta gent lluitant conjuntament per un objectiu tan clar com és salvar el nostre patrimoni, i esperançada!!! Aquests dos sentiment omplen el meu cap i el meu cor des de fa tres dies, i crec que aquest cop ho aconseguirem i que els responsables de l'Ajuntament escoltaran les nostres demandes!!! Aquest matí no he pogut estar a la trobada amb els nens, però de de Sitges he volgut estar al vostre costat i he retuitejat i tuitejat tant com he pogut, però demà a les 9 estaré davant de Vil.la Urania!!! Ens veiem i gràcies!!

Pombolita ha dit...

A las 8 en punto me he plantado delante de Villa Urania dispuesta a abrazarme a cualquier elemento suceptible de ser tirado por una excavadora...
no ha habido violencia real, pero el aprovechados de turno ( Portabella ) ya estaba allá poniendose medallas para los vecinos y los medios, que , por cierto eran bastante más numerosos...
Parece que Villa Urania no se tirará pero la casa de al lado, cerrada desde hace mucho tiempo y tapiada después del desalojo de unos okupas, irá al suelo. Una verdadera pena, porque es una casa preciosa que se debería conservar como ejemplo de casa burguesa de Sant Gervasi.
Tiene una cabeza de león en su capitel que es una preciosidad.
En fin, ya veremos como acaba el enderroc...

Anònim ha dit...

Aquest matí, cap les 09h, m'he passat per Vil.la Urania. M'ha sorpres negativament que el resso i entusiasme vist a les reds socials per salvar patrimoni i historia de la ciutat, no s'hagi correspos a l'afluencia "presencial", no "virtual", que he vist. No més de 25 persones, de les quals 5 o 6 dels mitjans, una de l'ajuntament i altres 4 o 5 de la familia. En defintiva només 10 ciutadans ens hem desplaçat per recolzar l'aturament de l'enderroc . En l'expressió del representant de l'ajuntament he pogut llegir allo de : "molt soroll per no res". He sortit amb un sentiment de tristesa i decepció. La feina d'aquells de van donar l'alarma i van aconseguir l'atenció dels mitjans no ha sigut recompensada pels que recolzan molt pero desde la comoditat de casa. En qualsevol cas es pot considerar un exit temporal. Moltes gracies a l'autor d'aquest blog i a tots aquells que han fet possible que la noticia arribés als mijtans.

Xavi Soro ha dit...

A l'anònim. Com sempre gent que dóna l'opinió sense donar la cara - Amb algún interés? -. Has pogut pensar que no tothom està a casa sentada al sofà i que hi ha alguns que encara tenim la sort de treballar?

Anònim ha dit...

Felicitats Dani!, i felicitats a tots els ciutadans barcelonins i a tots els historiadors que s'han mobilitzat.

Hem de saber que, amb CiU, ERC, PP o PSC governant aquesta situació ens la trobarem molts altres cops -i amb ICV encara s'ha de veure, en principi són diferents-; per això la única solució és crear més xarxes estables de persones i a nivell local: 1)per a mobilitzar-nos ràpidament en qüestions específiques de patrimoni històric, 2)per a crear un teixit informatiu específic que pugui contrarrestar l'evident pasivitat i deixadesa -que molts cops sembla ser deliberada- dels mitjans de masses oficials (i fins i tot dels alternatius). Ferran S.

Dani ha dit...

S'ha de dir que (a última hora i perquè vàrem avisar a tots els partits polítics) ERC, ICV i CUP es van posicionar en contra de l'enderroc i membres d'aquests partits van ser a la concentració de dilluns...

El veí de dalt ha dit...

C olleu al regidor, q sempre els polítics s'escapoleixen del deure de representar la societat civil. Ells tenen la clau de volta de la situació.

Anònim ha dit...

La única solució que tenim els ciutadans catalans és estar ben atents i conèixer els mecanismes concrets per dennunciar a la Justícia això, posar-lo en coneixement de la ciutadania en general i mobilitzar-nos, doncs aquesta gent que governa -i també els que ens ha governat abans- en unió amb les immobiliàries i constructores sempre han volgut sortir-se amb la seva i destruir el que és nostre. Es tracta de crear associacions o grups estables i ben organitzar per protegir la cultura catalana dels bàrbars, per protegir i difondre el nostre patrimoni. Visca la cultura catalana!, fóra del país els destructors de la cultura de Catalunya!, els anticatalans: institucions + empreses construcció i immobiliàries. Jaume.

Anònim ha dit...

Jaume, sóna molt extrany el que dius, bé, almenys sonaria extrany en contextes socials i polítics democràtics normals i mínimament racionals: el que les INSTITUCIONS, en connivència i conxorxats amb aquestes grans empreses sempre han estat CONTRA EL NOSTRE PATRIMONI CULTURAL I LA NOSTRA HISTÒRIA, contra el de tot Catalunya; això sobta, però és la més pura, neta, extranya, boja i duríssima veritat. Els catalans hem de lluitar plegats per protegir, investigar i difondre el nostre patrimoni cultural i la nostra història!, si no ho fa la gent del carrer tota unida, la societat civil, les associacions, ningú ho farà. I si ha de ser CONTRA ELS QUI GOVERNEN es fa i punt, doncs serà per la Justícia, per l'honor del poble català i per mantenir el nostre llegat i comprendre la nostra història. Pere Ribes.