Altres Barcelones

AltresBarcelones.com / Història de Barcelona, anècdotes i curiositats des del 2007

Torre romana dins la botiga Tantrend Bijoux (la foto no fa justícia, no es pot enquadrar tot, recomano anar-hi)
Els que heu visitat sovint aquest bloc ja sabeu que Barcelona amaga molts secrets sota terra, dins els edificis i també mirant cap amunt.
Ja fa anys que en les meves rutes ensenyo l’interior d’un local amb sorpresa, però fins ara havia preferit no publicar-ho a la xarxa.
Això sí, donat que la revista Sàpiens em va demanar escriure un petit article sobre llocs desconeguts ocults de la història de Barcelona en el seu darrer número d’història de Barcelona, tenint en compte la bona acollida que està tenint aquest especial i que es tracta de la revista més venuda en llengua catalana, crec que és el moment d’explicar aquest secret a la xarxa. Aquí va el secret doncs!
Al carrer del Call nº1 es troba la bijuteria a l’engròs Tantrend Bijoux, a simple vista un establiment amb decoració moderna on els comerciants escullen els productes per a les seves botigues. Això sí, si demanem permís ens deixaran entrar a veure la torre romana i el pany de muralla amb el fossar excavat fins la base que es conserva al fons del local.
Sàpiens especial Història de Barcelona
Fins i tot es pot apreciar un tros de columna a l’interior de la torre, fruit de la refortificació de la ciutat al segle IV en que es van reaprofitar elements malmesos de l’interior de la ciutat per a fer els murs més forts. Aquí a Barcelona fa temps que ens va això del reciclatge, i tenint en compte la robustesa de les muralles romanes, quan la ciutat va començar a créixer el primer que es va de respectar va ser l’”intervalum”, l’espai que es deixava entre la part interna de la muralla i la façana de les primeres cases. Es va construïr en aquella area, com es pot veure, per exemple a l’actual seu de l’Arxiu històric de Barcelona, que aprofita la part interna de la fortificació com a paret de suport.
Però més tard, amb el creixement de la ciutat i sobretot en el moment en que ja s’estaven construint muralles noves al segle XIII es va aprofitar per construir edificis aprofitant també la part externa de la fortificació. És per això que ara, sovint trobem edificis que conserven trams de muralla romana a l’interior. De fet, ara l’Ajuntament està fent un seguit d’enderrocs per deixar a la vista diversos trams dels antics murs romans. Apa, ara ja podeu anar a visitar la botiga! Ah! I que sapigueu que si compreu l’especial d’Història de Barcelona de Sàpiens us informaran també d’un sorteig d’una ruta per indrets desconeguts del centre de la ciutat on un servidor fa de guia!

5 comentaris:

Eastriver ha dit...

Em trec el barret per tot plegat. Molt interessant...

Laura ha dit...

Al local "La Granja" del carrer Banys Nous també hi ha un tros de muralla romana visible! :)

Neus. La meva Barcelona. ha dit...

El primer enhorabona per la col.laboració amb la revista. La tinc a casa i encara no he tingut temps de llegir-la tota! i gràcies per aquesta descoberta :)

Amadeu Carbó ha dit...

Jo també us recomano, i també es visitable,el pany de muralla que es pot veure al carrer Avinyó 19 seu de l'AEEF. En aquest indret fins i tot es pot penetrar dins la muralla. També al carrer regomir a l'alçada de pati Llimona algunes finques particulars tenen muralla en el seu interior.

Unknown ha dit...

Al lloc on treballo vàrem fer una reforma al C/Arc de San Sivestre ,per un estudi de fotografia i recodo els problemes per fer la reforma ja que part de les parets formen part de la muralla. Per va ser molt emocionant, tenia la sensació de tocar les pedres i sentir alguna cosa especial.Gràcies per fer-nos aquest regals, avui he pogut fer la ruta de la guerra de successió i no tinc paraules...fins la propera