Altres Barcelones

AltresBarcelones.com / Història de Barcelona, anècdotes i curiositats des del 2007

Portada de la ruta Barcelona 1714
Els qui fa temps que passeu per aquí haureu observat que fa temps que no publico. I els qui em coneixeu sabeu bé que quan això passa és que alguna cosa estic tramant que em té ocupat. També sabeu que no acostumo a avisar fins que la tasca ja està enllestida…

Doncs bé, ara ja ho puc dir: Em plau comunicar-vos que durant el curs passat vaig estar treballant en la creació de la ruta oficial Barcelona 1714, no una ruta a peu a les que ja esteu acostumats sinó un itinerari lliure proposat sobre una quarantena de llocs directa o indirectament vinculats a la Guerra de Successió a Barcelona.

Aquesta col•laboració amb el Tricentenari i el recentment inaugurat Centre Cultural del Born s’ha fet a través de l’empresa Quaderna, on treballen en Jordi Rodó i Daniel Casellas, dues persones amb les que s’agraeix treballar per com s’impliquen en els projectes i com estimen i viuen la història. En la redacció del contingut històric he tingut el plaer de conèixer i treballar amb l’Adrià Cases, Doctor en Història Moderna i especialista en temes militars de la Guerra de Successió a Catalunya. A part de trobades in situ hem pogut reunir-nos, a les nostres respectives biblioteques via Skype diverses vegades, ensenyant-nos mapes, gravats, discutint i contrastant continguts de manera molt àgil. Ha estat a més de fructífer, apassionant i fins i tot divertit.
Alguns dels panells explicatius realitzats per a El Born CC

El resultat doncs, es concreta en la realització d’alguns dels panells explicatius que es poden contemplar a El Born Centre Cultural (La primera vegada en la vida que exposo una “obra” en un museu, ben mirat!)

S'ha dut a terme la publicació d’un fulletó de lliure disposició a El Born Centre Cultural, també descarregable online i la d’un document ampli amb la ruta oficial amb explicacions ampliades i mapa desplegable en format gran amb la localització dels principals escenaris de la Guerra de Successió a Barcelona. Aquest darrer fullet està disponible per un mòdic preu a El Born Centre Cultural.

Aquesta ruta també és consultable sobre Google Maps al web del Centre Cultural del Born.

He de confessar que després de més de 7 anys treballant el tema de la Guerra de Successió a Barcelona, i la investigació que vaig dur a terme per fer la recreació de l’11 de setembre a twitter, amb l’ajut d’historiadors com Albert Garcia Espuche, Agustí Alcoberro o el suport incondicional que sempre he rebut de l’Àngel Casals, un dels professors més conscienciats amb la difusió històrica que he conegut i del qual he tingut el plaer de ser alumne, he arribat al punt, perillós per un historiador d’identificar-me profundament amb l’objecte d’estudi.

Mapa de la Ruta Barcelona 1714

Fa anys que quan passejo pels carrers del barri de la Ribera o la ciutadella, sento la tensió d’estar envoltat del patiment, la valentia i l’angoixa dels barcelonins que van patir aquell fatídic setge. Sempre em quedarà gravada l’emoció que vaig sentir en trepitjar per primera vegada les mateixes llambordes que trepitjaren aquells barcelonins del segle XVIII acompanyat per en Quim Torra, director del Centre Cultural del Born i el nostre equip de treball... En aquest context us podeu imaginar com és d’emocionant i engrescador per a
mi poder col•laborar en el Tricentenari, ajudant a donar a conèixer els fets i les vivències de la història de la nostra ciutat, una passió que m’ha mogut sempre. Ah! I de moment, seguiré sense publicar gaire segurament, cosa que es pot traduir en que segueixo tramant coses, ja us les anunciaré quan pertoqui!

3 comentaris:

Jordietguia ha dit...

Dani,

Un altre cop, una feina increïble. Felicitats!
Els que també sentim emoció mentre caminem pels carrers de la Ribera o passegem per la Ciutadella, agraïm molt tota aquesta informació que ens ajuda a reviure com vivien els barcelonins de l'època.
Personalment t'agraeixo molt la teva feina, doncs ja fa temps que m'estic preparant per fer possible la meva passió, mostrar i compartir que s'amaga darrere dels carrers, de les places, parcs i cases que avui formen la Barcelona del segle XXI.
Gràcies Dani i endavant amb els nous projectes!
Salut i llibertat
Jordi

Dani ha dit...

Hola Jordi! Ja deus estar més que preparat, no? fa temps que et veig interessat en temes barcelonins! T'has tret el carnet de guia ja?

Jordietguia ha dit...

Dani,
Em vaig presentar a la darrera convocatòria i vaig passar les dues proves com a apte.
Però com que al fer la inscripció no havia fet les pràctiques del cicle, no em van donar el carnet.....
Així que esperant la propera convocatòria...que a saber quan serà...
Gràcies per l'interès!
Jordi