Altres Barcelones

AltresBarcelones.com / Història de Barcelona, anècdotes i curiositats des del 2007

De petit, m'agradava enclastar-me sobre el vidre del Metro i investigar què hi havia rere la foscor. Imaginava passadissos secrets, tresors amagats o refugis clandestins.

Ja fa uns mesos, un amic em va comentar l'existència d'estacions fantasma al Metro de Barcelona, i em va facilitar l'enllaç d'un fòrum en el qual es parlava sobre el tema. Ja aleshores vaig pensar que era un bon tema per parlar-ne al blog, però no ha estat fins avui que m'hi he tornat a posar i he vist que qui va obrir el fil de conversa,ha pres l'iniciativa de fer-ne una web.

I és que de vegades, la realitat supera la ficció d'infància. Realment han existit "tresors amagats" al Metro de Barcelona, hi ha "estacions fantasma" i "passadissos secrets". Són tots sota els nostres peus, oblidats i ignorats en una ciutat plena de presses en la que els adults es creuen massa ocupats per dedicar temps a aquella sana capacitat d'imaginar i investigar allò que els envolta Sense anar més lluny, sota l'actual seu de Caixa Catalunya, a la Plaça Antoni Maura, s'hi amaga l'antiga estació "Banco", anomenada així en motiu de l'antic emplaçament del Banc d'Espanya, des del qual, segons una falsa llegenda, hi sortia el "tren dels diners". De nit, fora de l'horari de servei a passatgers, s'encarregava de la distribució de massa monetària en efectiu. Com veieu, algú no identificat ha pogut fer fotografies de les escales d'accés a l'estació, que si ja de per sí tenen un caire misteriós, si el barregem amb la curiosa utilitat d'aquesta parada, tot plegat ens dóna com a resultat un escenari digne de novel·la d'intriga.

Tant aquesta estació com la de Jaume I o la parada abandonada "Correos" construïdes aprofitant les dues bòbiles de totxanes amb parets de mamposteria subterrànies que ja s'havien instal·lat el 1913 sota la recent oberta Via Laietana.

Aquests túnels van ésser construïts de manera preventiva quan encara no hi havia Metro projectat, i això va condicionar el posterior traçat del sistema de transport subterrani

Quan es va proposar fer arribar el Metro, que ja baixava per la Rambla fins el monument de Colom a l'Estació de França, es van fer projectes d'obres que passaven per la façana marítima. Però fou aleshores quan l'Ajuntament va pressionar per tal d'aprofitar la infraestructura ja existent a la Via Laietana, obrint les actuals estacions que ocupen aquest espai entre 1924 i 1926. Aquell traçat fou, durant molt de temps, un tram de la Línia 3 conegut com el ramal Aragó-Correus del Gran Metro de Barcelona fins la creació de la Línia 4 als anys 70 a l'Estació "Correos, actualment clausurada i situada just a sota de l'edifici de Correus, fou inaugurada el 20 de febrer de 1934 pensada com a estació provisional fins que el el metro arribés a l'Estació de França, però el 1948 es va donar per entès que les obres anirien per llarg i va prendre un caràcter més permanent. Com a final de línia, disposava només d'una via, i l'actual emplaçament que ara ocupa la via de pujada de la parada Barceloneta a Jaume I era aprofitat amb una àmplia andana, en contraposició a la que actualment encara es pot veure des del vagó de metro si ens arrambem al vidre dret entre la parada Jaume I i Barceloneta en direcció La Pau. L'any 1972 aquesta estació fou clausurada a causa de la seva proximitat a l'estació Barceloneta, tot i que es seguí utilitzant com a intercanviador fins l'any 1977.

Ara mateix, Correos és potser l'estació de caire més tenebrós que encara es pot veure des del vagó d'un comboi actual. De fet, davant la façana de l'edifici de Correus, encara s'hi poden veure sota una reixa metàl·lica les seves antigues escales d'accés.

Mostra un mapa més gran
La gent que no faci l'esforç de posar la cara com un nen contra el vidre sempre serà incapaç de descobrir aquell indret amagat, gairebé màgic on sembla que el temps s'hagi aturat i on encara ara s'hi conserven els anuncis dels anys 70 a les parets, els bancs sota els arcs on diverses persones van esperar el metro algun dia o s'hi van aixoplugar esperant que s'aturessin els bombardejos durant la guerra. Altres Barcelones abandonades sota terra, que sovint, dia a dia trepitgem sense adonar-nos-en. Espais foscos i oblidats que ens recorden que encara hi ha llocs desconeguts molt a prop nostre que amaguen històries fins i tot on menys ens ho imaginem. Però "Banco" i "Correos", són només dues de les 12 "estacions fantasma" que s'amaguen sota el subsòl barceloní repartides entre el Metro, els Ferrocarrils de la Generalitat i les Rodalies de Renfe.

Tot i que les llegendes i supersticions m'atrauen com a part de la cultura, peco de persona escèptica i per desgràcia sóc incapaç de creure-me-les més enllà d'apreciar-ne la seva bellesa i singularitat indiscutible.
És una llàstima tot plegat, ja que investigant per fòrums de treballadors del Metro de Barcelona podem sentir a parlar de les ombres negres de dos nens electrocutats fa anys als túnels de l'estació Catalunya, éssers màgics els ulls dels quals reflecteixen la llum de la cabina del conductor (potser simplement rates), o fins i tot espectres visibles només a la cinta de les càmeres de seguretat a la parada de Rocafort, on la llegenda té tal efecte que molts es resisteixen encara a fer-hi de cap d'estació després de sentir a parlar d'esperits i trens fantasma un cop tancats els accessos.

Els que us ensumeu que aquest post té una estreta relació amb els dies de difunts que ens esperen ara, no aneu pas errats. He reservat aquest tema per publicar-lo en dates senyalades i ficar-vos la por al cos dedicant-lo especialment a tots els queno pensen anar un local ple de carbasses a celebrar "Halloween" i segueixen capficats en gaudir d'olor a castanyes i moniatos pels carrers de la ciutat mentre celebren la nostra castanyada de sempre....


19 comentaris:

Red Zeppelin D3 ha dit...

Me'n recordo que a Passeig de Gràcia es desviaven les dues línies, cap a les Drassanes i Correus, que la segona forma part d'un tram de la línia 4.

El veí de dalt ha dit...

Recordo l'estació de Correus, hi vaig pujar al metro algun cop!
Em fas pensar que un llibre de la MAtilde Asensi, "El origen perdido", els protagonistes del qual, es citaven en un vagó de metro en una antiga estació abandonada, però que situava a Aragó o Universitat (ara no recordo exacatament). La foto del final , podria ser l'esscenari d'un peli de por; com aquella que passava en antigues estacions del metro de Nova York.

Anònim ha dit...

l'estació fantasma més xunga, això sí, però no té gens de fantasia, ni misteri, ni bellesa; és la que hi ha entre Sagrada Família i Verdaguer. Almenys hi ha una andana, i durant un temps, un anunci gegant (el metro inclús reduïa la velocitat).

Horrorós!


D'altre banda, és la canya el que expliques, pensar que hi ha mil coses amagades per allí.... i les fotos, de pel·lícula de por (com a mínim!)


Laura

Dani ha dit...

No sabia que s'hagués ambientat un llibre dins una estació fantasma de Barcelona!

Per altra banda Laura, l'estació que dius jo també crec que potser fins i tot seria més atractiva abandonada i feta pols que no pas il·luminada i aprofitada com a suport publicitari de tant en tant.

En el fons, ens va la decadència. Els llocs abandonats tenen una màgia especial, entre mal rollo i melancolia, que ens ens tira bastant, no creieu?

Vida quotidiana ha dit...

L'estació de la darrera foto mai va arribar a funcionar. Es va construir als anys setanta i havia de substituir la de Vilanova i la subterrània d'Arc de Triomf. Es tracta d'una estació idèntica a la del Clot, construida a la mateixa època.

Per raons diverses mai es va posar en funcionament, i a finals dels vuitanta quan es van reordenar les línies de rodalies i es va fer un "salto de carnero" es va destruir part de l'estació.

Anònim ha dit...

A mi m'han parlat d'altres estacions fantasma... tot i no sabria dir-vos exactament entre quines estacions es troben:
Gaudí, que suposo que deu ser aquesta que dieu entre Verdaguer i Sagrada Família (?)
Ferran... tot i que no acabo d'entendre exactament entre quines estacions o en quina línia estaria.
Bé... així de perduda vaig, si en sabeu alguna cosa, estaré encantada que m'ho expliqueu!
Acabo de descobrir el blog i el trobo magnífic! Felicitats!

Dani ha dit...

Anònima:

Si t'hi fixes, al principi del blog cito la font principal que he fet servir i si cliques sobre la paraula "web", que es veu en un color blavós, et redirigiras a una pàgina on pots trobar tota la informació que busques i molt més!

Espero que et serveixi d'ajuda.

Anònim ha dit...

gràcies, hi vaig entrar just després de posar el comentari. A més, l'endemà justament vaig passar per l'estació de Gaudí i quina va ser la meva sorpresa quan la vaig veure il·luminada! jeje!
Ahir la van "innaugurar" i avui, 23/12 surt a tots els diaris.
Curiós!
El que vaig veure és que no és entre Sagrada Família i Verdaguer, sinó entre Sagrada Familia i Sant Pau.

Anònim ha dit...

Ei Dani!! m'has fet recuperar un tema fotogràfic que encara tinc pendent, i jo com tú, era dels q de petit m'enganxava la cara al vidre per tal d veure quelcom! Tú saps si es possible visitar alguna d'aquestes estacions fantasma??

Anònim ha dit...

Jo recordo que el meu pare em portaba a estacio de correus a veure con arribaba el metro i em pasaba molta estona, es un dels meus primes records de infantesa jo era molt pero que molt petitet, em posaba al final de la via i veie com venia el tren desde jaume I, quins records.

Josep-Miquel Serra ha dit...

Hola, amics!
Vull recordar que durant molts anys hi va haver no només unes quantes estacions fantasma sinó...tota una línia! En Dani podria dedicar alguna dia un article a la truculenta història de la L2.
Jo, fins i tot havia sentit llegendes sobre competicions motociclistes pels túnels encara sense vies i les estacions sense estrenar...

Unknown ha dit...

Josep-Miquel, si no vaig errat una de les estcions que comentes de la L2 estava a l'actual "Monumental". Els meus avis vivien al Carrer Carles I i tenien una sortida de metro just davant (entre diputació i Consell de cent) i que estava tapiada.. Sempre m'havien dit que era d'una línea que no es va posar en marxa perque els túnels eren massa baixos...

Vida quotidiana ha dit...

Pel Josep-Miquel i l'Edgar, us passo l'enllaç sobre la història de la línia 2 que vaig publicar temps enrere:

http://quotidianitats.blogspot.com/2008/12/la-lnia-de-metro-fantasma.html

També us pot interessar una versió que vaig escriure per La Vanguardia:

http://comunidad.lavanguardia.es/component/20090317/919438/las-eternas-obras-de-la-linea-2.xhtml

Aquesta línia fou objecte de moltes llegendes urbanes, però la realitat fou que va patir una sèrie d'endarreriments per problemes tècnics, però sobretot econòmics. A més, el fet de travessar zones que estaven ben cobertes pel transport públic va relegar-la en l'ordre de prioritats davant línies que connectaven amb la perifèria.

Darrera curiositat: en una d'aquestes estacions es va arribar a realitzar una obra de teatre, que significà el debut en escena d'en Sergi Mateu.

Dani ha dit...

Pel que sembla alguna d'aquestes fotografies pertany a algú que no ha desvetllat la seva identitat encara però ha demanat diversos cops constar com a font en diferents llocs. Si passes per aquí siusplau, envia'm un correu i et citaté a final d'article.

Gràcies.

Karles ha dit...

Acabo de rebre aquest vídeo sobre la construcció de la parada de metro de Banco, molt xulo.

http://www.youtube.com/watch?v=YHhBLjdIKkY

Anònim ha dit...

Gracies per l'article i divulgar aquestos llocs amagats. Bon exemple que tindrien que pendre alguns altres que amaguen la informacio i no la volen compartir, a banda de dedicar-se a difamar i a insultar.

Una abraçada-

Mapa Barcelona ha dit...

Gracies per l'article y per el Blog! Metro de Barcelona debe mejorar, pero algunos análisis de lo que hizo en el pasado siempre es bueno

Anònim ha dit...

Hola, m’agradaria poder visitar alguna de les estacions de metro abandonades amb més persones, en especial la del Clot, i estic intentant descobrir si algú hi organitza alguna mena d’excursions, ja siguin legals o no tant. Em podríeu donar algun telèfon o alguna direcció de contacte? Em podeu escriure a gat_empordanes@hotmail.com Moltes gràcies!

Marcus ha dit...

Hola! Algú sap què són unes escales petites que hi ha al costat de la catedral tocant a Laietana, al costat mar? És l'entrada de l'antiga estació Banc?