Altres Barcelones

AltresBarcelones.com / Història de Barcelona, anècdotes i curiositats des del 2007

Com ja sabreu, fa temps que aquest weblog es va crear amb l'objectiu de retrobar-nos amb aquelles Altres Barcelones que resten amagades dins l'actual ciutat. A poc a poc, i sense presses, la pàgina es va nodrint de noves històries sobre fets del passat, perquès de noms de carrers, anècdotes històriques, detalls, vida quotidiana d'altres temps...
Però com més es coneix una ciutat, no és davant una pantalla d'ordinador, si no passejant-hi, perdent-se pels carrerons, observant-la detingudament.
Sovint se'ns fa difícil ubicar-nos en l'espai quan es parla d'un petit carreró estret perdut en un indret de difícil accés, o de la casa amb un número concret o una cantonada precisa on encara podem imaginar Altres Barcelones...

Per aquest motiu, amb la voluntat d'ajudar tots els que passeu per aquí de tant en tant, i després d'unes hores de barallar-me amb GoogleMaps, Altres Barcelones disposa d'una nova aplicació que crec que pot donar un bon servei.

Si voleu trobar on s'ubica la història que heu llegit, només cal que us dirigiu a la barra lateral del weblog i feu clic a l'antic mapa de 1806 que es troba sota la llegenda "viatja fins el lloc exacte"(A partir de l'actualització del dia 5/11/08 en el seu lloc hi ha un GoogleMap en versió petita). D'aquesta manera accedireu al mapa per satèl·lit d'Altres Barcelones, on podreu trobar la situació exacta de totes les històries que tinguin una ubicació concreta. GoogleMaps ens permet ampliar i reduir el zoom de manera increïble sobre un mapa mundial creat a partir de fotografies reals fetes amb satèl·lit (si nosaltres podem accedir a això, què podrà fer la CIA?!)

Un cop dins la pàgina, si aneu a la barra lateral esquerra, veureu un llistat d'històries amb el mateix títol que tenen al weblog. Si cliqueu la fita blava el mapa es mourà automàticament cap a l'indret exacte on està situada.

Una altra opció és simplement perdre's pel mapa de barcelona jugant amb el zoom i els desplaçaments fins que topeu amb una fita que us interessi. Si la cliqueu, apareixerà el títol d'una història, i tindreu l'opció "Clica aquí per anar a la història", que us portarà directament al post del weblog on és escrita.


Hi ha un problema: els actuals mapes de Barcelona difereixen bastant dels de les èpoques del passat en que aquesta presentava una fesomia ben diferent. Com a ajuda per intentar traslladar-vos a les Barcelones d'altres temps, basant-me en mapes antics i algun llibres d'arqueologia i d'història de l'urbanisme barceloní, he creat unes "línies fantasma" que veureu de color blau, indicant concretament les antigues fortificacions, els diferents trams de muralla, o fins on es va destruir el barri de la Ribera entre d'altres. Si feu clic sobre alguna d'elles, apareixerà un missatge que us indicarà què és exactament i en quina època ho hem de situar, podent-vos fer així una idea dels canvis de morfologia urbana al llarg del temps.

Aquest mapa interactiu també us facilita informació de com desplaçar-vos fins l'indret que hageu escollit des d'on indiqueu i viceversa. Podeu imprimir el mapa si ho desitgeu per sortir al carrer amb ell i començar a explorar, o fins i tot enviar-lo a un amic per correu. Ara ja no teniu excusa per deixar-vos perdre dins la història la ciutat!

Ja em direu que us sembla, si us fa o no un bon servei, que hi trobeu a faltar o us hi sobra, etc...

7 comentaris:

avolsfembres ha dit...

Molt bo Dani!

Endavant!

Unknown ha dit...

Felicitats! És una molt bona idea.

rachelnung ha dit...

Hola!!

He arribat al teu blog buscant info sobre la plaça sant felip neri, i t'he deixat un comentari... però al gener (ando una mica despistada)

Visc al gòtic des de fa poc més d'un any i a barcelona des de fa 7 i mola que alguns escriguin sobre les barcelones amagades!

ra

El veí de dalt ha dit...

Felicitats pel blog! Hi retornaré, segur!

Dani ha dit...

Rachelnung: Em sembla de conya que em comentis un post de gener, de fet, de vegades em fa ràbia actualitzar perquè els posts antics queden molt a sota i cauen en l'oblit.
Jo sóc el primer que de tant en tant actualitzo posts antics amb imatges noves o bé contesto posts de fa mesos.
Crec que de tant en tant va bé mirar enrere per poder seguir mirant endavant. Suposo que deu ser deformació professional...

Unknown ha dit...

L'aplicació dels mapes està de meravella!!! Abans de veure-ho he anat buscant tots els carrers al mapa de la web de l'Ajuntament... Però si era molt més fàcil! Per cert, si tens mapes antics de Barcelona (diferents èpoques, diferents límits, ampliacions, etc.) no estaria bé fer un post explicant el creixement de la ciutat?
I una altra cosa: enhorabona pel blog!!! M'he llegit tots els posts en dos matins!

Dani ha dit...

Hola Laia:

No has trobat el mapa? em sap greu, hauré de buscar alguna manera de fer-lo més visible ja que m'agradaria que fos un eix central del blog. Havia provat de que apareixés només entrar a la web però em semblava massa agressiu.

Pel que dius dels mapes, el gran problema que hi ha són els drets de reproducció dels mapes. Si vull posar mapes a alta resolució hauria de demanar permís als respectius arxius i pagar-ne els drets (20 euros-30 aprox) per cada mapa.
Tenint en compte que Altresbarcelones.com és un projecte "per amor a l'art", no em puc permetre el luxe de deixar-me molts diners.

De tota manera segurament algun dia parlaré sobre el creixement de la ciutat.

Moltes Gràcies pel teu comentari!